Bellegingsfraude

Bellegingsfraude I wat is dit?

Beleggingsfraude is een vorm van oplichting, waarbij aan het slachtoffer in ruil voor een inleg grote winsten worden voorgespiegeld. Andere benamingen zijn boiler room-fraude, investeringsfraude, crypto investment scam en forexfraude.

Bij deze vorm van fraude maken de verdachten gebruik van de toenemende populariteit van virtuele valuta zoals Bitcoin, Ethereum en Tether, om de slachtoffers te overtuigen in deze markt te investeren. Ze maken hierbij gebruik van professioneel uitziende -weliswaar valse- beleggingsplatformen, een uitgekiende communicatiestrategie en een sterke dosis social engineering waarmee ze inspelen op de emoties van hun slachtoffers. Het resultaat is steeds hetzelfde… het slachtoffer blijft achter met een enorme financiële kater. Maar hier eindigt het nog niet…

Na verloop van tijd wordt het slachtoffer opnieuw gecontacteerd door een zogenaamd recovery bedrijf die een deel van de investering -zo niet alles- heeft teruggevonden. Hiervoor dienen de slachtoffers echter opnieuw betalingen te doen onder de vorm van vermeende belastingen, certificaten, transactiekosten etc… om de “gerecupereerde” bedragen vrij te krijgen. Uiteraard zonder resultaat!

Hoe gaat men hierbij te werk?

  • Men gebruikt advertenties via Google, Facebook of andere sociale media waarin afbeeldingen van bekende Vlamingen gebruikt worden die zogezegd enorme winsten gemaakt hebben.
  • Na registratie via de link in dit artikel, wordt men gecontacteerd door een accountmanager.
  • De accountmanager stelt een initiële investering voor van 200 à 300 euro.
  • De contacten verlopen via e-mail of WhatsApp. Opvallend hierbij is dat je niet zelf naar de accountmanager kan bellen.
  • De accountmanager stelt voor om je computer, tablet of GSM over te nemen via AnyDesk of Teamviewer om je zo verder te begeleiden.
  • Er worden bijkomende investeringen gevraagd waarvoor je een account moet aanmaken op cryptoplatformen zoals Binance, Coinbase, Crypto.com, Bitvavo of Kraken. Let op: dit zijn legitieme bedrijven die niet betrokken zijn bij de oplichting, maar die nodig zijn om uw EUR-betalingen om te zetten in Bitcoin of andere virtuele valuta.
  • Uw Bitcoin of andere cryptovaluta wordt vervolgens overgeschreven naar een crypto wallet van de verdachten.

Tip: Tijdens dit proces kan het zijn dat uw bank, het legitiem cryptoplatform of je omgeving je waarschuwt dat je vermoedelijk het slachtoffer bent van een oplichting. Sla dit niet in de wind, ze hebben het meestal bij het rechte eind!

Je beseft dat je bent opgelicht en wenst aangifte te doen bij de politie I Welke gegevens breng je mee tijdens je aangifte:

Neem ook een kijkje op volgende campagnes:

https://febelfin.be/nl/themas/fraude-veiligheid/online-fraudevormen/beleggingsfraude

https://www.fsma.be/sites/default/files/media/files/2024-07/20240704_dashboard_beleggingsfraude.pdf