Whaling? Gaan we walvissen spotten? Neen, jammer genoeg is het een nieuwe manier van oplichters om uw geld afhandig te maken. Meer weten? Lees hieronder verder…
Wij merken binnen de politiezone Vlas de laatste tijd op dat er heel wat mensen slachtoffer worden van deze nieuwe werkwijze. Om het aantal slachtoffers te vermijden verduidelijken wij hoe men tewerk gaat.
Via sociale media gaan de cybercriminelen zo veel mogelijk informatie verzamelen over hun slachtoffer. Spreekt u uw zoon of dochter u aan met mama, moeke of ma; de oplichters zorgen ervoor dat ze dezelfde termen zullen gebruiken om zich als uw zoon of dochter voor te doen.
Daarna volgt telkens een gelijkaardig verhaal. Hun gsm is om de één of andere reden defect. Veelal is hij zogezegd in het water gevallen en kan men niet meer bellen. Ze sturen een berichtje via whatsapp met de vraag enkele dringende betalingen uit te voeren omdat ook hun bankapp op de telefoon niet meer werkt en ze anders zogezegd in de problemen komen.
Belt u naar dit nieuwe nummer, dan hoort u een ruistoon. Dit komt omdat de oplichters achter een computer zitten met whatsapp in plaats van whatsapp op een telefoontoestel te gebruiken. Zo denkt u dat het verhaal klopt.
Wat moet u doen om dit te voorkomen?
- Bel naar het originele nummer van uw zoon of dochter. Ze zullen wel kunnen opnemen en u zult merken dat er niets aan de hand is.
- Betaal nooit de voorgestelde rekeningen. Hoe graag u uw zoon of dochter ook ziet, er is nooit een rekening die niet enkele dagen kan wachten
- probeer op een andere manier in contact te geraken met uw familielid via een vaste telefoon of een gsm nummer van hun partner
Toch slachtoffer geworden?
- Bel ONMIDDELLIJK uw bank
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Wij zullen proberen de transactie nog te blokkeren.
- Bewaar alle sporen (whatsappberichten, telefoonnummers, rekeningen waarop gestort, enz.) en neem deze mee naar uw aangifte.
- meldt het verdachte nummer en de verdachte rekeningnummers op safeonweb.be